Site Brussels: Military Hospital, Bruynstreet 200, 1120 Brussels tel:+32(0)22644097 Fax:+32(0)22644098 (Roadplan)

Site Ghent: Dr. Guislain museum, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Ghent (Roadplan)

Het Belgisch Museum voor Radiologie" werd opgericht in 1990. Daartoe werden de gangen van de dienst radiologie van het militair hospitaal in Brussel gebruikt. Volgens een enquête bij 40.000 bezoekers in het “Science Museum” te Londen blijkt dat de belangrijkste ontdekking van de 19e eeuw de radiologie zou zijn! U dient ook te weten dat radiologie in veel andere domeinen buiten de geneeskunde wordt gebruikt. Meer dan 30 Nobelprijswinnaars hebben hun prijzen gewonnen dankzij het gebruik van deze radiologie bij hun baanbrekende onderzoek.
Er zijn wereldwijd echter slechts enkele musea over radiologie.

Last modif: 10 Jan 2018.

Books:1651

Objects:1109

Contact us:

info@radiology-museum.be 

Belgian museum of Radiology

Military Hospital
rue Bruynstraat 200
1120 Brussel - Bruxelles 

Tel: +32(0)22644097

Fax:+32(0)22644098

 

Bank:

BNP Paribas Fortis
IBAN BE18 0012 6341 2165

BIC: GEBABEBB

Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

In Brussel

Een museum anders dan alle andere. Dit museum is opgebouwd door vrijwilligers in de gangen van de dienst medische beeldvorming. De patiënten kunnen in de wachtruimte een hele eeuw van medische ontdekkingen bekijken. Het is uiteraard ook toegankelijk voor het grote publiek.
De verzameling, samengesteld uit posters en foto's, onthult de geheimen van de radiologie in de loop der jaren.
Op die manier doorloopt de bezoeker de geschiedenis van de radiologie vanaf de tijd van de pioniers van de X-stralen tot de recenste ontwikkelingen in deze discipline.

In Gent

De neuroradiologie ligt mee aan de basis van de enorme vooruitgang van de geneeskunde. Dankzij de hedendaagse hoogtechnologische middelen gaat de ontwikkeling van de neuroradiologie trouwens nog steeds verder. Een aantal grote namen uit de wetenschap hebben hun stempel gedrukt op haar geschiedenis. Ze verdienen vandaag de dag dan ook een passend eerbetoon.
Om deze redenen werd de afdeling neuroradiologie ondergebracht in de permanente collectie van het Museum Dokter Guislain te Gent.

 

Geleide bezoeken zijn mogelijk - Contacteer ons

Beschrijving

De collectie van het museum in het militair hospitaal te Brussel (plan) bestaat uit posters en foto's die de geheimen van de radiologie onthullen.
De rondleiding biedt een unieke kans om iets te leren over de geschiedenis van de radiologie sinds het begin van de ontdekking van de röntgenstraling tot recente toepassingen van echografie en radiologische computertomografie. Ook maakt de bezoeker kennis met verschillende niet-medische toepassingen van radiologie, zoals de paleontologie, beeldende kunsten, filatelie, ballistiek. Sommige collecties werden verhuisd naar Gent, maar u kunt hier klikken voor een virtuele rondleiding van historische reconstructies zoals ze vroeger in Brussel tentoongesteld werden.

 

 
 

 

In het Museum Dr Guislain (plan)in Gent is het gedeelte van de neurologie al tentoongesteld. In het bijzonder vindt u de eerste CT-scan gebruikt in België (1974). Klik hier om een virtueel bezoek te brengen.

25 Jaar radiologie 

 

 

 

Thanks to: